17 Julai 2009

Ragui cara sembelihan

Oleh Mohd Fauzi Abdullah
fauzie@hmetro.com.my


KUANTAN: Halalkah ayam yang anda makan? Persoalan itu menjadi igauan kepada penduduk sekitar bandar ini apabila Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) yang menyerbu sebuah pusat pemprosesan ayam di Jalan Gambang di sini, baru-baru ini, mendapati operasinya tidak mengikut syarat ditetapkan.

Lebih menjijikkan, ayam yang sudah disembelih dilonggokkan dalam bekas diperbuat daripada tayar lori dan dibiarkan berselerak di atas lantai dengan dipenuhi darah dan bulu haiwan itu.

Cara haiwan itu disembelih turut menjadi persoalan sama ada dilakukan dengan sempurna atau mati akibat lemas selepas dihumban ke dalam bekas yang disusun bertingkat untuk meletakkan ayam terbabit selepas disembelih.

Difahamkan, ayam itu bukan saja dipasarkan di restoran dan kedai runcit, malah turut diedar ke pasar raya di sekitar bandar ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan